Tijdens de boekpresentatie en het bijbehorende ‘Rondje Zaanse Parels’, stond HenNK in het Kreatief Pakhuis in Zaandijk. Het Nieuwe Zaanse Huis, waarvan HenNK één van de initiatiefnemers is, en het Ruimtepalet werden gepresenteerd. Het was een geweldige dag met veel bezoekers en ook veel belangstelling voor wat we te vertellen hadden.

hennk bij rondje zaanse parels

Omdat het Ruimtepalet gaat over wonen, praktisch gebruik en welbevinden, hadden we de bezoekers, kinderen èn volwassenen, gevraagd mee te bouwen aan het ‘Kaartenthuis’.

Ieder mens heeft op zijn of haar manier een plek nodig om zich thuis te voelen. De één heeft daar heel veel voor nodig en de ander heel weinig. En binnen dat veel of weinig verschilt het ook nog eens enorm wat voor diegene essentieel is. Waar de een er een knus huis met schemerverlichting voor nodig heeft, voelt de ander zich thuis in een stille, lege ruimte of een willekeurige plek, als de hond er maar is. Juist die diversiteit en de unieke behoefte van elk individu is wat ons aanspreekt. Wat ik lelijk vindt, kan voor een ander niet alleen mooi, maar ook de enige juiste keuze zijn.

In het Kaartenthuis wilden we de verschillen tot onderdelen van een geheel maken. We vroegen de mensen te reageren op ‘Thuis is…’ en die reactie te schrijven / tekenen op een kaartje dat een bouwsteen vormde in het Kaartenthuis. Kinderen hadden er geen moeite mee, veel volwassenen iets meer. Maar al snel bleek dat de eerste reactie op de vraag meer overeenkomsten liet zien dan verschillen. Er komt een keer een vervolg…

2014-09-14 18c2014-09-14 18b2014-09-14 18a

 

 

 

 

 

 

 

 

 
En natuurlijk, daar begon het allemaal mee…het boek (p. 281 en p.283). Het is een prachtig, lijvig boek geworden en een aanrader voor iedereen die in of rond de Zaanstreek woont of werkt.

zaanse parels