Bind, Hembrug, Zaandam

Opdrachtgevers hadden de droom om een plek te creëren die zo inspirerend is, dat er creatieve initiatieven en sociale verbintenissen ontstaan. Een transformatorhuisje uit de jaren dertig op het Hembrugterrein leek hen de ideale plek om die droom waar te maken. Over de praktische uitvoering hadden zij nog weinig concrete ideeën. Aan ons de vraag om mee te denken over de potentie van het gebouw, met die droom in gedachten. Budget was er nauwelijks, maar toewijding des te meer.

Het transformatorhuisje was opgedeeld in kleine ruimtes zonder daglicht. Wij zijn begonnen om ruimte te maken en licht binnen te laten. Een groot deel van de muren werd weggebroken, er kwam een raam en een grote hoek-schuifpui. Binnen bestond nog steeds een flink hoogteverschil, maar dit ogenschijnlijke probleem hebben we omgebogen naar een voordeel. Het hogere vloerdeel werd een podium, de traptreden er naartoe werden informele zitplaatsen.
Het basisidee is door de opdrachtgevers samen met een toegewijde groep vrijwilligers opgepakt: 1+1 werd meer dan 2, omdat iedereen ideeën inbracht en daar was ook ruimte voor.

Als je zo’n historisch gebouw een nieuwe bestemming mag geven, wil je dat de kwaliteit van het gebouw bewaard blijft. Het ruwe betonnen plafond bleef zichtbaar (Olivier Rijcken schilderde hierop zijn Dolers). Er zijn originele deuren behouden gebleven en er is veel gebruik gemaakt van sloopmateriaal. De radiatoren en de houten vloeren bijvoorbeeld kregen hier een tweede leven.

Het transformatorhuis is geen monument, maar het is wel onderdeel van de historie van het Hembrugterrein. Daar hebben we steeds verbinding mee gezocht, in hergebruik van oude elementen, maar soms ook in detaillering.

Wij zijn er heel trots op dat Bind is genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2018.


Meer weten over onze werkwijze?

Ik wil meer weten ›