Interieur OBS Blijhaven, Amsterdam

De vroegere OBS Klimop aan de Varenweg verhuisde naar een tijdelijk nieuw schoolgebouw in Amsterdam Noord en kreeg de naam: Blijhaven. Het gebouw werd opgetrokken uit een soort modulair ‘bouwpakket’ van hout en is mooi en duurzaam, want herbruikbaar, maar wel vrij dwingend qua binnenbeleving. Bovendien mocht er niet geschilderd beplakt of in getimmerd worden. Dit vroeg om losse elementen die het strakke grid van de ruimtes wat doorbreken en verzachten. De ontwerpopgave betrof twee leerpleinen, de entree, de leraren- en directeurskamer en een hoek met oudertafel voor uitwisseling en overleg met ouders.

In de leerpleinen doorbreken gestileerde bomen de verticale belijning in de ruimte. Bij de onderbouw vormt één boom een klimboom met een mat eronder. Rond de andere bomen liggen poefen of staan (bovenbouw) werktafeltjes met stoelen. Grote losse kiezelvormige kleden met prints van kiezelstenen en boomschors liggen vrij in de ruimte. Bij de onderbouw zijn er bijpassende kleine kleedjes om te gebruiken bij activiteiten en spel. We hebben verder veel gebruik gemaakt van gekleurde poefjes en zitzakken, maar uiteraard zijn er bij de bovenbouw ook voldoende werkplekken gerealiseerd. In de bankjes schuiven rolbakken voor de benodigde bergruimte. De bankjes zelf zijn deels bekleed met tapijt dat overloopt in de vloer. Zo ontstaan een soort ‘zitkuilen’ om in te kunnen spelen.

Op diverse plekken staan vrolijk gekleurde stoelen die allemaal anders zijn. Op de Klimop was er door een kunstenaar samen met de kinderen een prachtige wandschildering gemaakt. Deze is gefotografeerd en de mooiste stukken zijn op de stoelen terechtgekomen, als aandenken aan de oude school.


Benieuwd naar wat bij uw school mogelijk is?

Ik wil meer weten ›