Museum of Humanity, ontwerp

In 2001 krijgt documentair fotograaf Ruben Timman een droom. Hij bezoekt daarin het ‘Museum der Mensheid’ en doet een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat, het is er donker, de vitrinekasten zitten onder het stof, en het glas is gebroken. Niemand lijkt zich er druk om te maken.

Bij Ruben ontstond zo het verlangen de schoonheid en de waardigheid van de mens te laten zien, te midden van een gebroken wereld. En is daar tot op de dag van vandaag mee bezig. De  door hem in 2018 opgerichte Stichting Museum of Humanity wil mensen bewust maken en aanzetten tot actie.

Ruim 15 jaar later vond Ruben Timman in Zaandam het museum uit zijn droom terug, in het in vervallen staat verkerende gebouw 8 op het Hembrugterrein. Ondertussen is gebouw 8, een rijksmonument, gerenoveerd en voor de toekomst veilig gesteld. H&NK heeft een ontwerp gemaakt voor de expositie van het Museum der Mensheid.  Het is een ruimtelijke opzet waar ook de eigenaar van het gebouw vergaderingen en andere bijeenkomsten kan houden. Bezoekers kunnen langs de portretten dwalen met doorkijkjes en transparante afscheidingen die verwijzen naar een gebroken wereld.


Meer weten over ons werk of over Museum of Humanity?

Ik wil meer weten ›