Museum of Humanity, ontwerp

In 2001 krijgt documentair fotograaf Ruben Timman een droom. Hij bezoekt daarin het ‘Museum der Mensheid’ en doet een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat, het is er donker, de vitrinekasten zitten onder het stof, en het glas is gebroken. Niemand lijkt zich er druk om te maken.

Bij Ruben ontstond zo het verlangen de schoonheid en de waardigheid van de mens te laten zien, te midden van een gebroken wereld. En is daar tot op de dag van vandaag mee bezig. De  door hem in 2018 opgerichte Stichting Museum of Humanity wil mensen bewust maken en aanzetten tot actie.

Ruim 15 jaar later vond Ruben Timman in Zaandam het museum uit zijn droom terug, in het in vervallen staat verkerende gebouw 8 op het Hembrugterrein. Ondertussen is gebouw 8, een rijksmonument, gerenoveerd en voor de toekomst veilig gesteld. H&NK heeft een ontwerp gemaakt voor de expositie van het Museum der Mensheid.  Het is een ruimtelijke opzet waar ook de eigenaar van het gebouw vergaderingen en andere bijeenkomsten kan houden. Bezoekers kunnen langs de portretten dwalen met doorkijkjes en transparante afscheidingen die verwijzen naar een gebroken wereld.

Ruben Timman, documentair fotograaf en oprichter Museum of Humanity:

Een prachtig team met oog voor detail. En misschien nog mooier: Martijn en Tanja staan ergens voor, principes die er echt toe doen. Milieu bewust, respect voor natuur en omgeving, vergroening en duurzaamheid. Dit zijn geen loze woorden, maar dit weet ik uit ervaring.

Ik heb dit mogen ervaren doordat ik al jaren met Tanja en Martijn samenwerk (we werken samen in Magazijn 14) en regelmatig lenen ze hun kennis en toewijding aan één van mijn ideële projecten. Kortom zeer betrokken vakmensen die meedenken en zeer creatieve oplossingen "out of the box" hebben. Ook mensen met een hart voor de zaak en voor mensen. Ik wordt er blij van!


Meer weten over ons werk of over Museum of Humanity?

Ik wil meer weten ›