Daklozenrestaurant, Amsterdam

Daklozenrestaurant, Amsterdam

Verbouwing daklozenrestaurant

Wij werken graag aan maatschappelijke projecten, ze geven inhoud aan ons werk. We passen onze tarieven er ook op aan. Omdat de budgetten vaak beperkt zijn, gaat het bij zulke projecten meestal vooral om het vinden van simpele, slimme oplossingen. Praktisch gebruik, goede indelingen, en rust en ruimte creëren met zo min mogelijk ingrepen en middelen. Qua puzzelgehalte zijn dit meestal uitdagende projecten, al is dit niet altijd in aansprekende projectfoto’s te vangen.

Het Daklozenrestaurant Filah van Kerk & Buurt in Amsterdam is hiervan een voorbeeld. Het moest een opfrisbeurt krijgen en wat functioneler ingedeeld met zoveel mogelijk zitplaatsen. Belangrijk was ook dat Filah wat extra inkomende zou kunnen hebben aan verhuur van de ruimte aan derden. Ook dit vroeg uiteraard wat aanpassingen. Afwerking en inrichting namen de vrijwilligers zelf op zich.


Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen doen?

Ik wil meer weten ›

Wijkcentrum, Haarlem

Wijkcentrum, Haarlem

Verbouwing wijkcentrum

Een centraal punt in de wijk waarin meerdere maatschappelijke instellingen gevestigd zijn. Daarom wilde de gemeente Haarlem  dat er in dit gebouw een wijk- en ontmoetingscentrum kwam. Dit vroeg dus om een zichtbare entree en we hebben deze daarom verplaatst en herkenbaar gemaakt. We verbeterden ook de routing en indeling binnen en de centrale hal kreeg licht en ruimte. Wat vroeger alleen verkeersruimte was, is nu ook ontmoetingsruimte.

De wijkkantine is vlakbij de entree gekomen, zodat je er direct binnen kunt stappen voor een maaltijd of een kop koffie. Het is met zo minimaal mogelijke ingrepen tot een welkome ruimte gemaakt. Van leegstand tot prettige en levendige plek: buurt en andere doelgroepen vinden gemakkelijk hun weg naar da Vinci.


Meer weten over onze werkwijze?

Ik wil meer weten ›

Ontwerp voor Museum of Humanity

Ontwerp voor Museum of Humanity

Museum of Humanity, ontwerp

In 2001 krijgt documentair fotograaf Ruben Timman een droom. Hij bezoekt daarin het ‘Museum der Mensheid’ en doet een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat, het is er donker, de vitrinekasten zitten onder het stof, en het glas is gebroken. Niemand lijkt zich er druk om te maken.

Bij Ruben ontstond zo het verlangen de schoonheid en de waardigheid van de mens te laten zien, te midden van een gebroken wereld. En is daar tot op de dag van vandaag mee bezig. De  door hem in 2018 opgerichte Stichting Museum of Humanity wil mensen bewust maken en aanzetten tot actie.

Ruim 15 jaar later vond Ruben Timman in Zaandam het museum uit zijn droom terug, in het in vervallen staat verkerende gebouw 8 op het Hembrugterrein. Ondertussen is gebouw 8, een rijksmonument, gerenoveerd en voor de toekomst veilig gesteld. H&NK heeft een ontwerp gemaakt voor de expositie van het Museum der Mensheid.  Het is een ruimtelijke opzet waar ook de eigenaar van het gebouw vergaderingen en andere bijeenkomsten kan houden. Bezoekers kunnen langs de portretten dwalen met doorkijkjes en transparante afscheidingen die verwijzen naar een gebroken wereld.

Ruben Timman, documentair fotograaf en oprichter Museum of Humanity:

Een prachtig team met oog voor detail. En misschien nog mooier: Martijn en Tanja staan ergens voor, principes die er echt toe doen. Milieu bewust, respect voor natuur en omgeving, vergroening en duurzaamheid. Dit zijn geen loze woorden, maar dit weet ik uit ervaring.

Ik heb dit mogen ervaren doordat ik al jaren met Tanja en Martijn samenwerk (we werken samen in Magazijn 14) en regelmatig lenen ze hun kennis en toewijding aan één van mijn ideële projecten. Kortom zeer betrokken vakmensen die meedenken en zeer creatieve oplossingen "out of the box" hebben. Ook mensen met een hart voor de zaak en voor mensen. Ik wordt er blij van!


Meer weten over ons werk of over Museum of Humanity?

Ik wil meer weten ›

Waardevolle school

Waardevolle school

“Samen bouwen aan een Waardevolle School”.

Bij het project ‘De Waardevolle School’ (een initiatief van de Dutch Green Building Council) werd een pilot-school integraal op duurzaamheid bekeken en zo mogelijk verbeterd. Integraal, omdat het nu eens niet om òf binnenklimaat, òf energiebesparing, òf educatie gaat, maar om het complete plaatje. De aanpak is gestoeld op 4 poten: Educatie, Gedrag, Gebouw en Beheer. Op basis van de ‘pilot’ is een Toolkit ontwikkeld waarmee ook andere scholen aangepakt konden worden. Het initiatief  daartoe zou komen van de ouders, de ‘ambassadeurs’, want zij zijn voor langere tijd verbonden aan een school en willen de beste en meest gezonde plek voor hun kinderen.

De Vrije School Zaanstreek werd gekozen als pilot-school. H&NK heeft binnen het proces een rapportage gemaakt en inzichten die speelden op het gebied van onderwijs, vertaald naar het gebouw.


Meer weten over de Waardevolle School?

Ik wil meer weten ›

 

 

Bind, Hembrug, Zaandam

Bind, Hembrug, Zaandam

Opdrachtgevers hadden de droom om een plek te creëren die zo inspirerend is, dat er creatieve initiatieven en sociale verbintenissen ontstaan. Een transformatorhuisje uit de jaren dertig op het Hembrugterrein was de ideale plek om die droom waar te maken. Over de praktische uitvoering hadden zij nog weinig concrete ideeën. Aan ons de vraag om mee te denken over de potentie van het gebouw, met die droom in gedachten. Budget was er nauwelijks , maar toewijding des te meer.

Het transformatorhuisje was opgedeeld in kleine ruimtes zonder daglicht (zie in dit crowdfunding-filmpje ook hoe het was). Wij zijn begonnen met het binnenhalen van daglicht. Een groot deel van de muren werd weggebroken, er kwam een raam en een grote hoek-schuifpui. Het hoogteverschil binnen hebben we tot voordeel gemaakt: een podium met raptreden rondom als informele zitplaatsen. Het basis-ontwerp is door de opdrachtgevers samen met een toegewijde groep vrijwilligers opgepakt: 1+1 werd meer dan 2, omdat iedereen ideeën inbracht. En daar was ook ruimte voor.

Als je zo’n historisch gebouw een nieuwe bestemming mag geven, wil je de kwaliteit van het gebouw bewaren. Het ruwe betonnen plafond bleef zichtbaar (Olivier Rijcken schilderde hierop zijn Dolers). Originele deuren werden behouden en er is veel gebruik gemaakt van sloopmateriaal. Zo kregen de radiatoren en de houten vloeren hier een tweede leven.

Het transformatorhuis is geen monument, maar is wel onderdeel van de historie van het Hembrugterrein. Daar hebben we steeds verbinding mee gezocht, in hergebruik van oude elementen en in detaillering.

Wij zijn er heel trots op dat Bind is genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2018.


Meer weten over onze werkwijze?

Ik wil meer weten ›