Interieur OBS Blijhaven Amsterdam

Interieur OBS Blijhaven Amsterdam

Interieur OBS Blijhaven, Amsterdam

De vroegere OBS Klimop aan de Varenweg verhuisde naar een tijdelijk nieuw schoolgebouw in Amsterdam Noord en kreeg de naam: Blijhaven. Het gebouw werd opgetrokken uit een soort modulair ‘bouwpakket’ van hout en is mooi en duurzaam, want herbruikbaar, maar wel vrij dwingend qua binnenbeleving. Bovendien mocht er niet geschilderd beplakt of in getimmerd worden. Dit vroeg om losse elementen die het strakke grid van de ruimtes wat doorbreken en verzachten. De ontwerpopgave betrof twee leerpleinen, de entree, de leraren- en directeurskamer en een hoek met oudertafel voor uitwisseling en overleg met ouders.

In de leerpleinen doorbreken gestileerde bomen de verticale belijning in de ruimte. Bij de onderbouw vormt één boom een klimboom met een mat eronder. Rond de andere bomen liggen poefen of staan (bovenbouw) werktafeltjes met stoelen. Grote losse kiezelvormige kleden met prints van kiezelstenen en boomschors liggen vrij in de ruimte. Bij de onderbouw zijn er bijpassende kleine kleedjes om te gebruiken bij activiteiten en spel. We hebben verder veel gebruik gemaakt van gekleurde poefjes en zitzakken, maar uiteraard zijn er bij de bovenbouw ook voldoende werkplekken gerealiseerd. In de bankjes schuiven rolbakken voor de benodigde bergruimte. De bankjes zelf zijn deels bekleed met tapijt dat overloopt in de vloer. Zo ontstaan een soort ‘zitkuilen’ om in te kunnen spelen.

Op diverse plekken staan vrolijk gekleurde stoelen die allemaal anders zijn. Op de Klimop was er door een kunstenaar samen met de kinderen een prachtige wandschildering gemaakt. Deze is gefotografeerd en de mooiste stukken zijn op de stoelen terechtgekomen, als aandenken aan de oude school.


Benieuwd naar wat bij uw school mogelijk is?

Ik wil meer weten ›

 

Nieuwe entree Waterlandschool, Purmerend

Nieuwe entree Waterlandschool, Purmerend

Nieuwe schoolentree, Purmerend

De Waterlandschool groeit en heeft meer ruimte nodig. We hebben getekend voor een uitbreiding waar school en veel omwonenden blij mee zijn. Maar de locatie, midden in een woonwijk, kampt met een verkeersprobleem, vooral rond het brengen en halen van de kinderen. Als de school groeit, dreigt dit erger te worden.

Om dat probleem te verkleinen, krijgt de school een tweede entree. De onderbouw gebruikt de oorspronkelijke ingang waarbij he om het gebouw heen moet. De bovenbouw gebruikt straks de nieuwe entree direct aan de toegangsroute. Zo komt er meer lucht in de verkeersstroom.


Ook knelpunten in uw schoolgebouw?

Ik wil meer weten ›

 

Uitbreiding Waterlandschool, Purmerend

Uitbreiding Waterlandschool, Purmerend

Uitbreiding Waterlandschool, Purmerend

De Waterlandschool groeit en wil uitbreiden. De ruimte is beperkt; de school ligt ingeklemd in een woonwijk en de ‘lucht’ rond de school met beplanting en groen, moet zoveel mogelijk behouden worden. Uitbreiden in de hoogte is daarom voor de hand liggend, maar mag de privacy van de omwonenden respecteren. Het ontwerp voor deze uitbreiding is daarom een gestaag proces waarbij volop ruimte moet blijven voor inspraak van gebruikers en omwonenden.


Ook meer ruimte in uw gebouw nodig?

Ik wil meer weten ›

 

Verbouwing Gooilandschool Bussum

Verbouwing Gooilandschool Bussum

Verbouwing Gooilandschool, Bussum

Licht, Lucht en Ruimte! Het gebouw was goed onderhouden, maar kampte met wat technische problemen die moesten worden opgelost. Qua vierkante meters was er weliswaar voldoende ruimte in de school, maar toch leek het of het overal te krap was. Bovendien wilde het bestuur de beschikbare ruimte beter afstemmen op het onderwijs van deze tijd, met studieplekken en leerpleinen. Tenslotte stond het ‘upgraden’ van het interieur en het verduurzamen van het gebouw op het wensenlijstje. Alles in een keer doen bleek al snel niet mogelijk, zowel qua middelen als qua bouwtijd (tijdens schoolvakanties). We hebben een totaalontwerp voor de school gemaakt dat in een paar jaar tijd gefaseerd uitgevoerd kan worden. En natuurlijk is daarin ruimte voor voortschrijdende inzichten.


Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw school?

Ik wil meer weten ›

 

Begeleid zelfstandig wonen, De Beukershof, Leiden

Begeleid zelfstandig wonen, De Beukershof, Leiden

Begeleid zelfstandig wonen

Uitbreiding (aanbouw) aan een bestaand monument, de Beukershof: vorm en materialisatie verwijzen naar de schuur die er vroeger stond. Het gebouw biedt huisvesting aan moeilijk opvoedbare jongeren die voorbereid worden op een zelfstandig bestaan in de maatschappij. Dat vraagt om een efficiënt gebouw dat qua kosten, onderhoud en gebruik tegen een stootje kan, maar waar de jongeren zich bovenal thuis kunnen voelen.

De Beukershof is een project waar duurzaamheid voorop stond. Een gezond binnenklimaat en welbevinding zijn uitermate belangrijk. Er is gekozen voor robuuste materialen die zowel de verwerkers als het milieu zo min mogelijk belasten. Op het (sedum) dak zijn verder zonnepanelen geplaatst.


Meer weten over onze werkwijze?

Ik wil meer weten ›